Opel и Peugeot се сливат? 13.10 | 17:04

И двете компании имат финансови затруднения

От Ралица Стоянова

Немският производител на автомобили Opel и френският концерн PSA Peugeot Citroen обсъждат задълбочаване на сътрудничеството си и дори евентуално сливане. Преговорите са започнали през пролетта на тази година, според запознат неназова източник, цитиран от Reuters.

Обсъжданите варианти били няколко - продажба на Opel на френската компания, закупуване на бизнеса с автомобили на Peugeot или събирането на двете компании под една шапка,

И от двете страни вчера отказаха коментар по темата пред френския вестник La Parisien. Според информацията на изданието компаниите ще образуват съвместно предприятие, в което собственикът на Opel - General Motors ще вкара повече пари, пише Econ.bg.

Дори двете страни да постигнат съгласие по последния вариант, вероятно той ще срещне проблеми при получаването на одобрение от страна на френското правителство. Оттам вече на няколко пъти се обявиха за запазване на работните места, които осигуряват най-големите местни компании.

И Opel, и Peugeot регистрират сериозни загуби заради икономическата криза на Стария континент. Френският производител губи по 200 млн. евро месечно. Надеждите са темпът да се забави до 100 млн. евро през следващата година.

Плановете са компанията да достигне баланс във финансовите си потоци през 2014 г. Opel не е регистрирал печалба за последните 10 години. Само за второто тримесечие на тази година GM отчете загуба в размер на 361 млн. долара в Европа.

Водещи

Най-четени