TNK-BP иска да спре сделката между BP и „Роснефть“ 27.01 | 18:51

Руските акционери в руско-британската компания намират, че споразумението между конкурента им и компанията-майка нарушава правата им

От Кристалина Илиева

Руските акционери в руско-британската компания TNK-BP са подали оплакване в Лондонския съд срещу сделката между BP и "Роснефть", предаде АФП.

Припомняме, че по-рано този месец двата петролни гиганта сключиха споразумение за съвместно разработване на петролни и газови залежи в Арктическия шелф, което беше официално узаконено тази седмица по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

British Petroleum и "Роснефть" ще проучват заедно трите лицензирани блока на руската компания от арктическия континентален шелф, които се простират върху 125 хиляди квадратни километра и за които се смята, че съдържат 5 милиарда тона петрол и още 3 трилиона кубични метра газ.

TNK-BP е наполовина собственост на руското звено на British Petroleum и наполовина на руската петролна компания TNK, които сляха дейността си през 2003 година. Сега руските акционерите, начело с петролния магнат Михаил Фридман, намират, че сделката между British Petroleum и "Роснефть" е в разрез с техните права и интереси.

Според споразумението на акционерите на TNK-BP, всяка страна трябва да работи по всичките си проекти в Русия и Украйна само чрез съвместната им компания TNK-BP.

Говорител на BP в Лондон настоя, че компанията не нарушава никое от споразуменията с партньорите си.

Водещи

Най-четени