Конгресмени се тревожат от сделката BP - Роснефт 22.01 | 13:47

Според Едуард Марки споразумението е заплаха за националната сигурност

От Нели Минчева

Сделката между компаниите BP и Роснефт представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. Това е мнението на американския конгресмен Едуард Марки, представител на Демократическата партия.

Той е внесъл искане за разследване на сделката от страна на финансовия министър Тимоти Гайтнер, съобщава
BBC.

BP и Роснефт постигнаха договореност за съвместни проекти по усвояването на руския арктически шелф.

Съгласно споразумението BP придобива 9,5% от акциите на руската компания.

Роснефт, от своя страна, става собственик на 5% от акциите на BP.

Цената им за всяка от страните е 7,8 млрд. лири. При огласяване на сделката вицепрезидентът на Роснеф Питър О'Брайън заяви, че не изключва увеличаване на дела на Роснефт в британската компания, но не даде подробности по постигнати други договорки.

Според мнението на конгресмена Марки сделката представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, тъй като Москва нееднократно вече е демонстрирала, че използва икономически средства, за да постига политически цели и по време на конфликт може да прекрати доставката на енергийни ресурси, без да има икономически и юридически основания.

В аргументите си конгресменът припомня газовата война между руската Газпром и украинската Нафтогаз от зимата на 2009 година. Освен това се напомня, че BP е най-големият доставчик на американската армия.

Марки не е първият, който се изказва негативно по отношение на сделката между BP и Роснефт. Преди дни британски политици, а също и екологични организации изказаха безпокойството си от споразумението.

Против сделката се изказаха руските акционери в ТНК-BP. Изпълнителният директор на ААР (Алфа-груп, Access Industries / Ренова, притежаващи половината акции в съвместната компания ТНК-BP) Стен Половец посочи, че ексклузивните права за партньорство с ВР принадлежат именно на ААР.

По-късно обаче от представителството на BP в Русия отрекоха да съществуват противоречия в договорите.

Водещи