Toyota пoдновява производството си в Китай 24.09 | 10:54

Автомобилният концерн временно беше прекратил дейност в страната заради конфликтът за островите Сенкаку

От Ралица Стоянова

Автомобилният концерн Toyota ще продължи дейността си в Китай, съобщава BBC. Преди няколко дни компанията, наред с други японски фирми, временно прекрати дейността си в комунистическата държава. Причина за това е конфликтът между Китай и Япония относно островната верига Сенкаку.

Гневът на китайското общество се изрази в атаки срещу някои шоу руумове на Toyota, както и палежи на японски автомобили Honda и Toyota, пише Econ.bg. Източният пристанищен град Кингдао, където японските автомобилни концерни са открили свои заводи, е бил също засегнат от граждански атаки върху предприятията.

Колегите на Toyota от Honda са по-предпазливи и са възстановили само част от оперативната си дейност в петък.

Кризата между двете азиатски страни се отразява и на авиотранспорта. От Japan Airlines обявиха, че ще намалят полетите до Пекин и Шангхай в периода между 10 и 27 октомври. Nippon Airways пък ще ангажира по-малки самолети при транспорта до Пекин за две седмици от 17 до 31 октомври.

От своя страна и китайските авиолинии ще са с намален график за дестинациите в Япония. Причина за това не е само фирмената политика, а и бойкотът на много китайци спрямо всичко, свързано с Япония в условията на конфликта. 

Водещи

Най-четени