Toyota пак сгафи - този път има проблем със стъклата 10.10 | 12:23

Японският производител на автомобили ще изтегли общо 7,43 милиона превозни средства от пазарите по целия свят

От Кремена Бедерева

Японският производител на автомобили Toyota ще изтегли общо 7,43 милиона превозни средства от пазарите по целия свят. Причина за това е проблем с електронния контрол на стъклата, в резултат от който от копчетата може бъде изпуснат дим.

Според говорителя на компанията повредата не изисква много време за оправяне – около 40 минути. Сред засегнатите модели са Yaris, Vitz и Corolla, съобщава Reuters.

Предстоящото изтегляне на автомобили е най-мащабното от 1996 г. насам. Тогава американският производител Ford трябваше да прибере 7,9 млн. превозни средства заради проблеми.

Мярката на Toyota ще обхване 2,47 млн. превозни средства в САЩ, 1,4 млн. в Китай, 1,39 млн. в Европа, близо 460 хил. в Япония, 650 хил. в Австралия и др.

Всичко това се случва на фона на проблемите около островите Сенкаку (предизвикали остър териториален спор между Япония и Китай), които "изядоха" продажбите на компанията.

В началото на август стана ясно, че Toyota ще изтегли 859 хил. джипа от модела RAV 4 и още 19 хил. бройки от хибридния автомобил Lexus HS 250h от пазарите в САЩ и Канада.

Мярката се налага заради проблеми със задното окачване на превозните средства, в резултат от които сигурността на водачите и пътниците може да бъде изложена на риск.

През март от компанията обявиха, че връщат за поправка над 681 хиляди автомобила, пуснати в продажба на американския пазар. Японският гигант прибра 495 хиляди пикапа модел "Tacoma", произведени между 2005 и 2009 година. При тях бе открит проблем със задействането на въздушната възглавница.

Водещи

Най-четени