А вие подадохте ли данъчната си декларация? 26.04 | 12:17

Ако не сте, значи сте сред 100-те хиляди, които чакат последния момент

От Георги Георгиев

Около 100 хиляди българи чакат последния момент за да си подадат данъчните декларации за доходи, които не са от заплата, сочат данни на Националната агенция по приходите (НАП), цитирани от "Преса". Тазгодишната кампания официално приключва в края на месеца – 30 април.

Най-ниският доход, който не е от заплата, е 2 лева, уточниха от НАП. Декларирал го е съвестен данъкоплатец от провинцията. Точно 3 999 998 лева е разликата между припечеленото от него и сумата по договор за управление на 45-годишен мениджър от София. 4 милиона е най-високата описана сума до момента.

Очакванията на данъчните са от понеделник до сряда данъчните ще се задръстят от декларации. Близо една пета от всички документи ще бъдат изпратени или подадени лично в офисите на данъчните в 12 без 5. Бирниците съветват гражданите, които разполагат с електронен подпис, да подадат бланката си онлайн, за да не се струпват опашки пред гишетата.

Междувременно вчера от НАП обявиха, че до края на април данъчната основа може да се намали с максимум 65%, ако са направени дарения.

Отбив от 50 на сто може да се направи с дарение в полза на фонда за асистирана репродукция и/или на фонда за лечение на деца. Друго облекчение, което могат да ползват българските граждани, е за дарение за културата.

До 5 на сто от всички доходи се освобождават от данъци с дарения за здравни или лечебни заведения, както и ако данъкоплатец финансира комуни за лечение на наркозависими.

Освен това още три работни дни остават и на самоосигуряващите се да попадат декларация за сборът от дължими авансово осигурителни вноски през годината и тези, които се внасят при определянето на окончателния размер на осигурителния им доход.

Водещи