Агенция митници и НАП започват проверка на "Лукойл Нефтохим" 01.06 | 12:18

Инспекцията е провокирана от доклад, според който компанията е ощетявала държавния бюджет години наред

От iNews.bg

Агенция "Митници" и Национална агенция за приходите (НАП) ще започнат проверка на "Лукойл Нефтохим". Това обяви ръководителят на митниците Ваньо Танов в ефира на Нова телевизия. Инспекцията ще бъде направена заради твърдението на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, ръководена от бившия премиер Иван Костов, че компанията е ощетявала държавния бюджет години наред.

Според доклада на лабораторията, който съдържа анализ на цените на петрола сорт Урал, който бургаската рафинерия внася от Русия и тези на сорта "Брент", "Лукойл Нефтохим Бургас" е купувал нефта на завишени цени. Петролът, с който работи единствената ни рафинерия, е заплащан по-скъпо от борсовите котировки на черното злато от този тип, твърдят авторите на доклада.

От "Лукойл България" категорично отрекоха обвиненията. "Разпространеният документ изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината", категорични са от дружеството.

По думите на Ваньо Танов, за да бъдат ясни резултатите от проверката, е необходимо да има инспекция от страна на НАП, а след това и одит. "Тогава ще се отхвърли или потвърди тезата на Иван Костов. Само с данни от едно от двете ведомства не може да бъде направен точен извод", разяснява шефът на митниците.

Водещи

Най-четени