Агенцията по храните започна масовите проверки заради Великден 09.04 | 21:11

Внимателно се следят производителите и търговците на едро и дребно

От Елица Елефтерова

Агенцията по храните вече започна засилените проверки на складовете и хранителните магазини заради наближаващите Великденски празници. Инспекторите следят за качеството на яйцата, агнешкото и другите традиционни продукти на празничната трапеза.

Внимателно се следят производителите и търговците на едро и дребно. Шест мобилни екипа на агенцията проверяват условията за съхранение на продуктите, срока на годност и произхода им. При констатирани нарушения стоката веднага се изтегля от пазара.

Как да разпознаем некачествените храни по Великден?

Най-често срещаните нарушения при месните продукти са начинът им на съхранение и неясният им произход. Затова все повече хора избират да пазаруват директно от производител.

Според експерти, ако месото е сменило цвета си или има неприятна миризма, със сигурност е опасно за здравето ни. Често обаче дори не подозираме, че храната, която консумираме, вече е негодна, съобщава bTV.

"Обществено известно е, че в голяма част от складовете условията не отговарят практически на изискванията. Може да ни докара най-малкото стомашни неразположения, а във втория случай може да ни докара доста по-сериозни инфекциозни заболявания като салмонела, дизентерия, цял спектър от заболявания може човек да получи по този начин”, пояснява д-р Сергей Иванов, експерт по качество на храните.

За да удължат срока на трайност, някои търговци използват различни трикове като препакетиране или използване на химични добавки. Месото, например, най-често просто се измива, за да добие по-хубав вид и да се притъпи неприятната миризма.

Водещи

Най-четени