Спокойно: Няма страшно, че агнешкото за Великден е от Нова Зеландия 09.04 | 10:15

Отряди от пенсионери се включват в помощ на БАБХ за контрола в търговските вериги

От Ивелина Георгиева

Това, че агнешкото месо за Великден е от Нова Зеландия, не е проблем, особено щом е съпроводено с всички необходими документи.

За това успокои д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в ефира на Нова телевизия, след като вчера директорът на агенцията Пламен Моллов съобщи, че за Великден ще консумираме новозеландско агнешко.

Той подчерта, че Австралия и Нова Зеландия са най-големите глобални износители на агнешко месо в света и изнасят стотици милиони агнета на година.

По думите му австралийско и новозеландско агнешко има не само в Европейския съюз, но и в САЩ и Китай.

Експертът поясни, че за последния месец и половина агенцията е извършила мащабни проверки особено в складовете за търговия на едро с храни от животински произход. В резултат на проверките инспекторите са открили около 100 тона месни и млечни продукти, които са забранени за търговия и консумация заради неясен произход и некоректно етикетиране.

Любомир Кулински увери, че не цялото количество от 100 тона е опасно за консумация, и допълни, че развалено и миришещо месо няма. За част от тези продукти се изчакват документи, за друга част са иззети проби и се чакат резултати, обяви специалистът.

"Стоките са си годни, но пък температурите за съхранение не отговарят на това, което е задал производителят, а температурата на съхранение при агнешкото месо е много важна, защото месецът вече е топъл. За агнешкото месо видът и миризмата са решаващи", коментира той.

Инспекторът успокой още, че мастилото, с което се удостоверява произходът на месото, е напълно безопасно. Още вчера стана ясна, че група от граждани доброволци ще помагат на контролните органи в БАБХ, като подават сигнали за нередности в търговските обекти и вериги.

Директорът на БАБХ Пламен Моллов пък посочи в ефира на TV7, че отряди от пенсионери доброволци ще тръгнат по магазините, за да следят за нарушения в хигиената и изтекъл срок на годност на храните.

Възрастните хора ще бъдат обучени и ще им бъде обяснено за какво да следят на етикетите. От тях не се очаква да направят професионална проверка, а да подадат сигнал, отбеляза Моллов. Той беше категоричен, че новите проверяващи ще свършат много добра работа.

"Няма как да извадим инспектори да тръгнат по всички магазини едновременно. Затова го правим", обясни Моллов.

Водещи

Най-четени