Агнешкото - за какво да гледаме на етикета 14.04 | 15:45
Тя припомни, че когато агнето е отгледано в България, печатът е син.

В тези дни агнешкото месо е много актуално, то е едно от традиционните храни, които се консумират в тези празнични дни. Заради това пазарът е толкова активен, освен българското агнешко месо, което е твърде малко за българския потребител, в България е внесено месо от Нова Зеландия, РСМ, Румъния. Разбира се, БАБХ е въвела правила, които да осигурят информация на потребителя и той да направи своя избор. Това каза д-р Кремена Стоева от отдел "Контрол на храните" към Българска агенция за безопасност на храните в студиото на "България сутрин".
Тя припомни, че когато агнето е отгледано в България, печатът е син.
"Това, което влиза от други страни, е с червен цвят. По отношение на месото, пристигнало замразено от Нова Зеландия, то е внесено легално и с всички необходими документи. Извършени са проверки, то е в голямо количество - 350 тона, но това е от началото на годината, не е в последните месеци. Основно се внася от 2 фирми - едната търгува само със замразено месо, а другата фирма размразява част от месото и търгува по двата начина", допълни д-р Стоева в ефира на Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ замразеното месо трябва да се предлага, когато е предварително опаковано, също така в близост до етикета да стои обозначението "размразено".
"На насипните витрини ще се предлага само охладено месо, което е разделено най-много на три части при получаването му, като на всяка част от трупа трябва да стои здравната маркировка. Тя се поставя в кланиците от официалния ветеринарен лекар. Правилата за официалния контрол винаги започват с издаване констативен протокол, в който да се опише констатираното нарушение. Тогава се вземат съответните мерки, те могат да бъдат предписание или акт", коментира експертът.
Към момента в БАБХ няма данни за нарушения от проверките на яйцата.
"На черупката си яйцата трябва да имат код на производителя, който да съдържа абревиатурата на държавата, от която те идват. BG са българските, UA - Украйна. За яйцата следим срока на годност, документите за това откъде са получени, проверяваме центровете за препакетиране дали правилно обявяват произхода на яйцата, проверяваме условията на съхранение. Украинските храни, които влизат у нас, също са поставени под засилен контрол", подчерта д-р Кремена Стоева.
БАБХ проверя и пекарните за козунаци, и цеховете за производство. "Когато козунакът е с подсладител, трябва ясно да бъде изписано на етикета".
Водещи
-
Заради напускането на ДПС - ДПС: Управляващите партии с обща позиция
България се нуждае от редовно правителство, категорични са от ГЕРБ-СДС, БСП - ОЛ и ИТН
15.04 | 21:00
-
Подписаха договора за проучвания за добив на нефт и газ в Черно море
На церемонията присъства и премиерът Росен Желязков
15.04 | 20:45
-
Тръмп съкращава с 50% бюджета на Държавния департамент
Ще бъдат закрити програми и посолства по целия свят
15.04 | 20:30
Най-четени
-
Недоволство в Перник заради концесия за добив на въглища
Срещу разработването на находището се обяви и кметът Станислав Владимиров
15.04 | 16:45
-
Футболният лукс в Европа: Къде живеят звездите? 3
15.04 | 08:30
-
Някои видове мухъл са безопасни, като тези, използвани в производството на сирене
Но битовата плесен върху хляб или други продукти не се отнася за тях.
15.04 | 11:45