Айолов: Битовата газификация трябва да стане 30% до 2030 г. 08.04 | 13:32

По думите му природният газ е добра алтернатива на традиционните горива

От Елица Елефтерова

В енергийната стратегия на страната ни е заложена 30% битова газификация до 2030 г. Това заяви по време на Петия международен конгрес "Екологични и енергийни основи на устойчивото развитие" зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

По думите му природният газ е добра алтернатива на традиционните горива и неговите предимства са директната доставка, ефективният контрол над потреблението и енергия, която не се преобразува. Айолов посочи, че едва 3% битова газификация, е крайно недостатъчна.

Газовата генерация е бърза и може да бъде балансьор на енергийната система, коментира той и допълни, че изграждането на централи от ВЕИ е трябвало да върви паралелно с изграждането на газови централи, но това не се е случило. Определяща за това, според него, е била цената, като до момента тази на газа е все още висока.

Основните цели, залегнали в енергийната стратегия, са намаляване на енергийното потребление и отдаване на роля на страната ни като транзитна за преноса на газ.

Заложени са проектите за интерконекторите на България с Румъния, Сърбия, Гърция и с Турция, както и разширяване на хранилището в Чирен и изграждане на ново газово хранилище, стана ясно от думите му.

Преференциалните цени на енергията от възобновяеми източници постепенно ще вървят надолу, защото от 2015 г. трябва да бъде освободен пазарът на енергия, обясни Айолов.

По думите му в стратегията се предвижда и изграждането на нова ядрена мощност, както и рехабилитация и изграждане на нови конвенционални централи. Твърдението, че страната ни разполага със свръхкапацитет за производство, по думите му, не е вярно.

Айолов посочи и, че се водят и разговори с двете американски централи - ТЕЦ "Марица-Изток 1" и ТЕЦ "Марица-Изток 3" за преразглеждане на дългосрочните им договори за изкупуване на енергия, а БЕХ в момента подготвя модел, който да им бъде предложен за обсъждане.

По отношение на ситуацията с електроразпределителните дружества Айолов каза, че приветства подхода на ЧЕЗ да предложи спогодба на НЕК и очаква същото да направят и другите дружества. Няма тенденция за замразяване на проекта "Южен поток", трябва да има решение на ниво ЕС до юни 2014 г., коментира още заместник-министърът. 

По думите на Айолов новите доказателства, които НЕК представи пред енергийния регулатор миналия петък са описаните фактури и начините, по които са направени прихващания в периода, за който върви спорът.

Задълженията на НЕК ще бъдат предоставени на депутатите от енергийната комисия в парламента. "Не зная в решението на комисията по енергетика имаше ли записан срок, но такава информация ще бъде представена. Сумата, за която се говори, е от порядъка на 2,5 млн. лева, но ще бъде представена по разбивки", допълни Айолов, като уточни, че задълженията на НЕК са основно към доставчиците й и към БЕХ. 

Водещи

Най-четени