Ако токът поскъпне, ще бъде незначително 17.04 | 18:29

Всички искат 10% по-скъп ток, каза шефът на ДКЕВР

От Ралица Стоянова

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) работи за запазване на статуквото в цената на тока и ако има ръст от 1 юли да е незначителен. Това каза председателят на комисията Евгения Харитонова пред bTV.

По думите ѝ повишение от 1 юли може да дойде от задължението на ТЕЦ-овете да купуват емисии въглеродни двуокиси, които са т. нар. кафяви емисии. Харитонова успокои обаче, че световните цени са се понижили до 2 евро за тон, а калкулациите са били при стойности от около 6 евро за тон.

"Незначително увеличение може да дойде от тези емисии и това засяга само ТЕЦ-овете. В микса участват т.нар квотни централи, където има определени количества, които НЕК трябва да изкупи като обществен доставчик. Тези централи са "Марица изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Варна" и "Марица 3”, поясни председателят на ДКЕВР.

Харитонова уточни, че всички страни в образуването на стойността на електроенергията искат над 10% по-скъп ток. Това са АЕЦ, ВЕИ, ВЕЦ, НЕК, ЕСО и електроразпределителните дружества.

Процедурата, по която това ще се случи, е дълга и включва множество обсъждания в края на май се очаква да има предварителни цени от ДКЕВР.

"Определянето на цените ще се разгледа на открито заседание, на което се разпитват заявителите. После има обществено обсъждане, ще има и консултативен съвет, в който има представители на министерства, синдикати, КРИБ, големите енергийни консуматори, КЗП и др. Чак тогава заявителите могат да се съгласят с позицията на регулатора или да заведат иск към Върховния административен съд”, обясни стъпките Харитонова.

Процедурата по отнемане лиценза на ЧЕЗ трябва да се изпипа, защото има много последици, според нея. "ЧЕЗ сега е собственик на мрежата в западна България. Прекъсвания на тока в толкова голяма част от страната е равносилно на заплаха за националната сигурност. Затова искам становище”, категорична беше Харитонова.

Ефективна процедура по взимане на лиценз изисква назначаване на особен търговски управител, който да управлява компанията. ЧЕЗ обаче остават собственици на мрежата си, докато дойде нов лицензиант, който да я изкупи. А това би струвало поне милиард лева, дори повече, поясни председателят.

Ккрайната цел на ДКЕВР не е да фалира енергийните дружества, а да създаде баланс между енергетиката и потребителите.

Водещи

Най-четени