Америка следи под лупа дали се спазват санкциите срещу Русия 15.08 | 10:54

"Роснефт" и Exxon Mobil съвместно започнали сондаж в Карско море

От Антония Михайлова

Американските власти се доверяват на американските компании по въпроса за следването на санкциите срещу Русия но осъществяват "сериозен контрол" за спазването на режима. Това заяви говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

Тя била попитана от журналисти не се ли явява неуместно сътрудничеството в сондирането на Карско море от компанията Exxon Mobil и концерна "Роснефт", който попадна под американски санкции.

"Смятаме, че американските компании следват приетите наскоро мерки, които са описани достатъчно подробно. И мислим, че те стриктно следят развитието на събитията при вземането на решения относно своя бизнес", отговаря Харф на сайта на Държавния департамент.

Харф добавя, че властите на САЩ ясно контролират как американските фирми следват повелята на закона. "Ние и Министерството на финансите много внимателно следим какво правят нашите компании и граждани", заявила тя.

"Роснефт" и Exxon Mobil преди дни започнаха пробиване на сонда на най-северния нефтен кладенец в Русия – "Университетска-1" в Карско море.

Както отбелязват специалистите, Карската морска нефтоносна провинция по обем на ресурси може да надмине такива места като Мексиканския залив и бразилския шелф и е сравнима с всички сегашни ресурсни горивни бази на Саудитска Арабия.

Компанията "Роснефт" и нейният президент Игор Сечин в попадат в санкционния списък на САЩ. Това в частност подразбира достъпа на концерна до финансиране на американските пазари.

Игор Сечин вече се е обърнал към правителството с молба за заем от 1,5 трилиона рубли от фонда на държавата. Компанията протегнала ръка за помощ от държавата, притисната от санкциите. Ако Кремъл откаже да предостави заем на "Роснефт", то според аналитиците компанията може да се обърне за пари към Китай, продавайки повече нефт в съответствие със секретни дългосрочни сделки. Няколко руски банки също се обърнали с молба за държавно финансиране. Сред тях са Газпромбанк, Внешэкономбанк и Россельхозбанк.

В същото време САЩ разпространили санкциите върху всяка компания, чиито собственици сами се явяват "приятели на Путин" от черния списък и притежават не по-малко от 50% от акциите. "Правилото 50%" е измислено през 2008 година на фона на конфликта с Иран на кампания по борба с тероризма. Смисълът му е в това да разпространи санкции срещу всички структури, които могат пряко или косвено да са подконтролни на определени хора.

Американски наблюдатели признават, че новото правило създава повече проблеми на американските компании, отколкото на Путин и приятелите му.

Водещи

Най-четени