Американска ТЕЦ готова да удължи споразумението с НЕК 19.11 | 17:59

Когато получи парите си, „Ей И Ес Гълъбово“ веднага ще се разплати с „Мини Марица-изток“

От iNews.bg

Американската ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" е готова да удължи споразумението си с НЕК за изплащане на дълга на държавната компания, което пък е условие за влизането в сила на друго споразумение между дружествата – за намаляване на цената на тока от централата. То изтича на 30 ноември, но едва ли ще бъде спазено, тъй като НЕК няма необходимите за целта средства, а компанията майка БЕХ все още не е успяла да изтегли гредит с който да финансира дъщерното си дружество. Затова от американската ТЕЦ са готови да изчакат поне до Нова година, обяви изпълнителният й директор Оливие Маркет.

След като БЕХ не успя да получи търсения кредит от 650 млн. евро по време на обявения конкурс, холдингът започна директни преговори с банките, които бяха проявили интерес да отпуснат средства. Според главния търговски директор на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", ако процедурата е стартирала така, както се твърди, е възможно до 31 декември средствата да бъдат усвоени и американската централа да си получи парите.

"И двете страни работим за спазване на срока. За нас е от значение НЕК за изплати дълговете си. Разплащането ще допринесе за стабилизирането на енергийния сектор", отбелязва Маркет. Той припомни, че след изплащането на задълженията на държавната компания, тя ще започне да пести по около 50 млн. лв. годишно заради намаляването на цената за разполагаемост. В същото време пък "Ей И Ес Гълъбово" ще може да получи своите 600 млн. лв. и така да се разплати с "Мини Марица-изток", към които дължи 120 млн. лв., допълни Маркет.

Източник: 3e-news.net

Водещи

Най-четени