Американска фирма прави анализа за VII блок на АЕЦ "Козлодуй" 27.08 | 15:15

Westlinghouse е предложила оферта от 999 500 евро

От Ралица Стоянова

Американската компания Westlinghouse е избраният изпълнител на предпроектното проучване за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". В присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев днес беше подписан договор с компанията, информират от МИЕТ.

В процедурата участваха пет компании.  Westlinghouse е избрана заради най-добрата оферта. Оценителната комисия е завършила своята работа миналата седмица. 999 500 евро е окончателната оферта. Цената е намалена с 16% от първоначално предложената.

Westlinghouse трябва да представи социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

Предстои да бъде направена Оценка на въздействието върху околната среда и геоложко проучване, за които ще бъдат избрани други изпълнители. Около 7 млн. лева ще струват предпроектното проучване, оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) и геоложкото проучване за изграждане на VII блок на централата. За сравнение, същото предпроектно проучване с ОВОС и геоложко проучване за проекта АЕЦ "Белене” е струвало около 32 млн. евро, заяви Добрев.

Крайният срок за извършване на социално-икономически анализ е март 2013 година.

На площадката на АЕЦ "Козлодуй” съществува инфраструктура, която липсва в проекта "Белене”, което значително ще намали разходите за проекта, а и много по-вероятно за такъв тип проект ние да намерим стратегически инвеститор, каза икономическият министър.

Спорд него, , за разлика от проекта за втора атомна централа, където "заложник” е била НЕК, за проекта за VII блок в АЕЦ "Козлодуй” има отделна проектна компания, която сама отговаря за дейностите и той няма да застраши финансово бъдещето на енергетиката в България.

"Отсега има инвеститорски интерес за VII блок на централата", заяви изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, цитиран от Агенция "Фокус". "Сигурен съм, че ще имаме повече от трима инвеститори, между които да избираме”, каза Николов. Той обаче не спомена имена и каза само, че те са от "запад и изток”.

Това, че не е направена проектна компания за АЕЦ "Белене”, до голяма степен е нарочно. Дори и да няма стратегически инвеститор, дори и да няма финансиране, НЕК винаги може да поеме милиард-милиард и половина и точно това се е случило, смята Добрев.

Водещи