Американската прокуратура рови усилено около Goldman Sachs 03.06 | 09:36

Проверяват сделки на пазарите за деривати точно преди ипотечната криза

От iNews.bg

Прокуратурата в щата Ню Йорк официално поиска от популярната инвестиционна банка Goldman Sachs да обясни провежданата от нея пазарна политика в навечерието на ипотечната криза в САЩ, която прерасна в световна финансова криза, предаде Ройтерс.

Призовката от прокуратурата означава, че вече няколко институции в САЩ проучват действията на Goldman Sachs на пазара на деривати в периода 2006-2007 година. Отделно Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнейдерман разследва Goldman Sachs по отношение на операциите ѝ с ипотечни кредити. Това разследване е част от по-голям случай, включващ седем банки.

Интересът на властите към Goldman Sachs идва след публикуването на доклад от подкомисия на Сената. Според доклада банката се е отървала от много ипотечни активи и ги е прехвърлила на неподозиращи клиенти, а след това не е действала достатъчно бързо, когато инвеститорите са искали да се отърват от губещите позиции.

Според някои видни специалисти по право интересът на американските държавни институции не значи, че някои от изпълнителните директори на Goldman Sachs ще бъдат изправени пред съда. Определено обаче властите търсят възможност да заведат дело срещу банката.

Водещи

Най-четени