Делото "Галеон" показа тъмната страна на Уолстрийт 24.03 | 14:44

Шефът на Goldman Sachs даде показания по най-мащабното дело за търговия с вътрешна информация в САЩ

От Деляна Петкова

Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн даде показания по най-мащабното дело за вътрешна търговия, на което Уолстрийт е става свидетел, пише АФП.

По време на изслушване от процеса "Галеон" Бланкфейн заяви, че бившият директор на Goldman Sachs Раджат Гупта е нарушил вътрешния правилник на банката и е изнесъл информация за основателя на хедж фонда Galleon Радж Раджаратнам относно бъдещи сделки на Goldman Sachs.  

Представен беше и телефонен запис, в който Раджаратнам говори с Гупта относно слуховете, че Goldman Sachs може да купи Wachovia или голяма застрахователна компания. В крайна сметка Wachovia се сля с Wells Fargo.

Друга ценна информация, която Гупта е споделил с Раджаратнам, е за предстоящата инвестиция на Уорън Бъфет в Goldman Sachs от 5 млрд. долара, направена през 2008 година. След нея акциите на банката скочиха рязко нагоре.

Освен директор в Goldman Sachs, Гупта беше част и от управленския борд на Procter & Gamble. От Комисията по борсите и ценните книжа го обвиняват, че е давал вътрешна информация на Galleon и за тази компания.

Водещи

Най-четени