Аутсорсингът като лек за младежката безработица 27.11 | 15:23

12% от завършващите студенти са подходящи за аутсорсинг индустрията

От Ралица Стоянова

Три пъти ще се увеличи броят на заетите в аутсорсинг индустрията в България до 2017 г., достигайки 45 хиляди души. Това показват прогнозите на Българската аутсорсинг асоциация (БАА).

В момента в сектора работят между 12 000 и 15 000 души, според данни на световната анализаторска компания McKinsey & Company. Двуцифрен ръст на аутсорсинг индустрията и позициониране на България в топ 10 на най-атрактивните дестинации за развиване на аутсорсинг услуги в международната класация на A.T. Kearney, бяха също част от прогнозите, представени от браншовата организация, пише Econ.bg.

 12% от завършващите всяка година студенти в страната, които са около 65 000, са подходящи за работа в аутсорсинг индустрията. За да се използва този ресурс обаче са необходими базови и допълнителни квалификации, за което от асоциацията възнамеряват активно да работят с академичната общност.

"Считаме, че настоящата икономическа ситуация налага обединени усилия на бизнес и държавни институции за привличане на повече инвестиции в аутсорсинг сектора в България. Това е предпоставка за развитие на една от приоритетните индустрии за икономиката ни и сериозна възможност за намаляване на младежката безработица в страната ни”, каза председателят на асоциацията Стефан Бумов.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов представи възможностите за съвместни инициативи за позициониране на българската аутсорсинг индустрия на международните пазари, което е сред първите стъпки, планирани от организацията.



Водещи

Най-четени