ББР: Подпомагането на КТБ АД няма да е основната ни дейност 24.06 | 12:33

Банката ще продължи да кредитира малки и средни фирми

От Мина Стойчева

Евентуалното включване на Българската банка за развитие (ББР) в подпомагането на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ АД) няма да попречи на основните дейности на банката - да кредитира малките и средни фирми. Това казаха от финансовата институция по отношение на информацията, че участието й в оздравяването на поставената под финансов надзор КТБ АД ще възпрепятства работата й.

Членовете на Управителния съвет на ББР категорично отхвърлиха подобна вероятност и подчертаха, че отпускането на кредити на фирми от малкия и средния бизнес продължава.

Банката гарантира, че наред със собствения си капитал разполага с привлечени средства от международни банки партньори. Според тях този ресурс може да бъде използван изцяло за финансиране на фирмите.

Припомняме, че в момента КТБ АД е поставена под специален надзор и има назначени квестори от Българската народна банка (БНБ). Изпълнителният директор на Българската банка за развитие Билян Балев коментира, че има три различни варианта за оздравяване на КТБ АД.

По неговите думи единият е капиталът на финансовата институция да бъде намален, друг вариант е той да бъде увеличен от ББР и Фонда за гарантиране на влоговете, а третият е финансовата институция да бъде придобита от държавата.   

Водещи

Най-четени