БЕХ отпуска до 70 млн. лева на НЕК за заема за АЕЦ "Белене" 07.05 | 11:15

Постигнато е споразумение останалата част от заема да се разсрочи с една година

От Ивелина Георгиева

"Български енергиен холдинг" БЕХ се е договорил да отпусне заем на НЕК между 50 и 70 млн. лева, като с тези пари ще бъде върнат част от заема за АЕЦ "Белене". Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на четвъртия международен екологичен конгрес "Екологични и енергийни основи на устойчивото развитие".

В петък, 4 май, двете компании са имали заседания и са се договорили за отпускането на средствата, с които да се плати част от заема за АЕЦ "Белене". За останалата част от заема е постигнато съгласие срокът на погасяване да бъде удължен с една година.

На въпрос дали ще продаваме произведеният за АЕЦ "Белене" реактор, Добрев уговори уклончиво, че има всякакви възможности. Сумата, която НЕК дължи за този реактор, не е много голяма и няма конкретен срок за изплащането ѝ. Реакторът струва около 140 млн. евро, по думите на Добрев.

Енергийният министър увери, че ще успеем да изплатим в нормален срок сумата, която дължим на "Атомстойекспорт", а в момента държавата върви към реализация на проект на компания за седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Относно цените на газа Добрев каза, че засега крайните потребители не потребяват по-евтин газ, защото цената се определя от ДКЕВР, а регулаторът все още не я е фиксирал с намалението. От 1 април цената на доставките на газ за България от "Газпром" беше намалена с около 11%, което трябва да окаже влияние в посока надолу и на цената на синьото гориво за крайните потребители.

Водещи

Най-четени