БНБ отне правото на глас на част от акционерите в "Общинска банка" 10.11 | 16:44

Засегнати са свързаните с Христо Ковачки акционери

От Деляна Петкова

С решение на "Банков надзор" на БНБ част от акционерите в "Общинска банка" се лишават от право на глас за следващите шест месеца. Това съобщи БТА като се позовава на свои източници в Столичната община.

Документът е изпратен в общината и носи подписа на подуправителя на банката и ръководител на управлението Румен Симеонов. В писмото се казва, че от управлението е установено, че към настоящия момент има редица обстоятелства, които на практика възпрепятстват Столичната община като основен акционер в "Общинска банка" да упражнява предоставяното ѝ акционерно право.

Съгласно текстове от Закона за кредитните институции от "Банков надзор" лишават от право на глас застрахователното дружество "ОЗК-Застраховане", както и "Интеркомерс груп плюс", "Търговска асоциация", "Мина Станянци" и "Атоменергоремонт". При прехвърлянето на акции от дружествата след 9 ноември мярката се прилага и към приобретателите им.

Решението на "Банков надзор" може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС) На сайта на БНБ пък е публикувано решение на Управителния съвет на банката, което е в подкрепа на забраната, наложена от "Банков надзор".

За утре (11 ноември) е насрочено Общо събрание на "Общинска банка", което трябва да гласува предложенията на общината за промяна на устава и за смяна на част от Надзорния съвет на кредитната институция. От "Банков надзор" посочват в писма до общината, че предложените от общината двама нови членове на Надзорния съвет на мястото на Никифор Вангелов и Димитър Колев - Петя Димитрова и Стефан Ненов, могат да заемат тези позиции.

Столичната община притежава 67,51% от капитала на "Общинска банка", 18 други общини притежават общо 2,22%, а общински фирми и търговски дружества - 30,27% от капитала на банката.

С промяната, която искат от Столичната община, в устава на банката се предвижда да отпадне изискването всички решения на общото събрание да се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3.

Водещи

Най-четени