БНБ се измъкна с искане за законови промени, за да плати гарантираните влогове в КТБ 22.10 | 19:49

От централната банка признаха за несъответствие на законите тук с евродирективата при изплащане на гарантираните депозитите

От iNews.bg

Нужни са законодателни промени, за да може да започне изплащането на гарантираните депозитите на хората в КТБ. Това обясняват в свое съобщение от Българска народна банка. Оттам признават, че законодателството у нас не съответства изцяло на европейското по отношение на гарантираните депозити до 100 000 евро. Според централната банка са нужни законодателни промени, за да може законодателството в страната да се хармонизира изцяло с европейското.

Съобщението на централната банка е в отговор на писмото на Европейския банков орган (ЕБО), в което са дадени препоръки на страната ни как трябва да работи системата и как максимално бързо да бъде даден достъп на вложителите до средствата им.

Дефиницията в евродирективата сама по себе си не предоставя директни правомощия на определен компетентен орган в държава-членка, тя само посочва характеристиките на "неналичен депозит". При съобразяване с тази дефиниция в националното законодателство следва да бъде определен компетентен орган и неговите правомощия, включващи специфични национални мерки, чрез които да се установи, че депозитите са неналични, обясняват от БНБ.

Оттам допълват, че според сега действащите закони у нас могат да започнат изплащане на гарантираните депозити единствено след отнемане на лиценз на финансовата институция. Отнемането може да бъде оспорено пред Върховния административен съд.

Всяко друго решение, взето от БНБ извън кръга на нормативно установената й компетентност, би било нищожно, добавят оттам. От централната банка признават, че не разполагат с правомощия, съгласно националното законодателство, да установят дали депозитите в дадена кредитна институция са неналични чрез друг акт. Това могат да направят единствено чрез отнемането на лиценза за банкова дейност.

Същите правила са валидни за Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

За отстраняване на несъответствието в актовете на ЕС и страната ни БНБ е започнала да разработва изцяло нов Закон за гарантиране на влоговете в банките. Оттам са поели и ангажимен за транспонирането на директивата за създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Промените се очаква да бъдат факт до края на 2014 г.

В същото време препоръките на Европейския банков орган нямат задължителен характер, смятат от централната банка.

Европейската комисия започна процедура срещу страната ни именно заради неосигуряването на достъп до средствата на вложителите на КТБ.

Водещи

Най-четени