БСК: По-висока минимална заплата ще задълбочи проблемите на трудовия пазар 25.10 | 15:58

Социалното министерство иска ръст на заплатата с 20 лв.

От Деляна Петкова

През изминалите години минималната работна заплата се превърна в основен бюджетен и социален инструмент, а не в измерител на труда. Чрез увеличението на минималната заплата фактически ще нараснат публичните разходи, в момент, когато говорим за "затягане” на фискалната дисциплина.

Ако има средства в бюджета, морално е да се актуализират с процента на инфлация първо пенсиите, което няма да деформира пазара на труда, а ще повиши част от доходите на една от най-уязвимите от кризата групи.

Това е позицията на Българската стопанска камара (БСК) относно лансираната идея на социалното министерство за увеличаване на минималната заплата до 290 лева. iNews припомня, че на 1 септември минималната работна заплата беше увеличена и размерът ѝ вече е 270 лева.

Мотивът, че чрез увеличението на минималното заплащане и стимулиране на битовото потребление ще се решат проблемите на кризата, са несъстоятелни. Потреблението на домакниствата у нас по редица позиции е базирано на над 80% внос. Стимулацията крие риск от нарастване на валутния дебаланс на страната при недостига на чуждестранни инвестиции, особено в условията на валутен борд.

Икономически целесъобразно е, ако чрез потреблението ще се решават кризисните проявления, да се увеличи инвестиционното и промишлено потребление, с което се създават работни места и се увеличава добавената стойност в икономиката.

Позициите на БСК относно промяната на работната заплата са:

- Административното увеличение на минималната заплата, при отказ от индексация на минималните размери на пенсиите и несъобразяване с възможностите на бюджета, е прокризисно решение, което ще доведе до натиск върху малкия и среден бизнес и закриване на работни места;

- Всяка намеса в пазарните отношения, несъобразена с достигнатите нива на производителност и конкурентоспособност на икономиката, не води до решаване на основните проблеми и създаване на трайни условия за икономическо възстановяване;

- Необходима е прецизна оценка на въздействието на преките и косвени ефекти от предлаганото ново увеличение на МРЗ, и поемане на съответната политическа отговорност.

Водещи

Най-четени