БСК поиска ускорено въвеждане на е-правителството 15.11 | 09:06

Средата за бизнес у нас е несигурна, администрацията е тромава, липсват квалифицирани кадри

От iNews.bg

Нестабилна правна система, проблемна съдебна система, несигурна среда за инвестиции и собственост. Това според Българската стопанска камара (БСК) са основните минуси на бизнес средата в България. Към тях се прибавят още неефективната администрация, неразвитата базова инфраструктура и недостиг на квалифицирани служители.

Все пак има и плюсове, като например стабилната банкова система, ниските данъци и добрите макроикономически параметри, признават от БСК.

Според анализа на експертите има и още няколко притеснителни факта по отношение на бизнес климата у нас и това е високият дял на сивата икономика, както и понижението на местните и чуждестранните инвестиции. В същото време се наблюдава ръст на спестяванията, но това е породено от липсата на бизнес нагласи сред хората у нас.

По отношение на правната инфраструктура от БСК критикуват непредсказуемата среда – през 2010 година например са прието 174 нови закони, които предвиждат промени в други 158 правни норми. Някои от законите се променят няколко пъти в рамките на по-малко от година, а голяма част от новоприетите текстове се променят още през първата година, отбелязват още от Камарата.

Критики има и към съдебната система – прекалено бавно се решават споровете, поради претовареност на съдилищата. Процедурите по обявяване на несъстоятелност са също бавни и доста сложни. У нас не се допуска и принудително изпълнение на парични вземания срещу държавни ведомства.

Само един пример може да покаже тромавите действия на администрацията – от 20 години се изготвят планове и стратегии, а все още нямаме електронно правителство...

От БСК посочват като недостатък за нашата икономика още и липсата на квалифицирани служители. Една от причините за това е прекъснатата връзка между образователната система и нуждите на обществото и бизнеса. Расте броят и на инвалидизираните лица, а здравното обслужване е неефективно.

Как да се справим с тази тежка ситуация?

Освен критики, от БСК обаче правят и няколко предложения за подобряване на ситуацията. Сред тях например е да се изготви електронен регистър на регулаторните режими у нас, както и премахване на всички незаконни режими на регулация.

По отношение на производствата по несъстоятелност процедурите трябва да се опростят, а сроковете – да се съкратят, допълват от БСК.

Необходимо е и да се въведе таван за съдебните такси и предложението на организацията той да е до 50 хил. лева. Причината за това предложение е, че високите такси спират някои деля, при които има голям имуществен интерес.

Що се отнася до работата на администрацията от Камарата обясняват, че въвеждането на електронното правителство ще облекчи бюрокрацията. Е-правителството ще подобри качеството на услугите, като същевременно намалява разходите, които правят гражданите и бизнеса, при комуникацията с властите. Така ще бъдат редуцирани и корупционните практики.

Те препоръчват още и елекронизиране на обществените поръчки, както и постепенното свързване на всички касови апарати с данъчните служби.

БСК предлага още и в Кодекса на труда да бъдат предвидени санкции и за работника при нарушения на трудовото законодателство. Укриването на реалния размер на трудовите възнаграждения в момента носи санкции само за работодателя, например. Тази промяна би помогнала за решаването на проблемите на пазара на труда, смятат още експертите.

С предложените промени икономиката на страната ще стане по-конкурентоспособна, ще успяваме да привличаме повече чужди инвестиции, а нормативните актове и бизнеса средата ще станат по-предсказуеми, вярват от БСК.

А намалените приходи от такси и глоби като обем спрямо общите приходи, увеличаването на инвестициите като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) и ръстът на работните места ще бъдат индикатори, че предложените от Камарата цели са достигнати.

Водещи

Най-четени