БСК предлага държавата да дава земя на безработни 07.02 | 15:16

Вносът на храни у нас непрекъснато расте

От Ралица Стоянова

Държавата да даде земя на предприемачи, социалнослаби и безработни за 10 години, а те да създадат работни места. Това предложиха от Българската стопанска камара (БСК).

Според него е необходима законова база за дългосрочна аренда.

Според председателя на камарата Божидар Данев от 22 години насам се говори за комасация или уедряване на селскостопанската земя, каквато не се прави. Земята е разпокъсана и така се е стигнало до ликвидирането на зеленчукопроизводството, овощарството и скотовъдството.

През последните три години вносът на храни се е увеличил с 12 пункта. Над 80 на сто от храните у нас се внасят.

"Ние сме страна, която е учила цяла Европа на зеленчукопроизводство и е била най-големият физически износител на домати в света, а сега внасяме чесън от Китай, а чушки и домати от Македония”, коментира още Данев, цитиран от bTV.

Според него не трябва да се допуска износ на селскостопанска продукция с ГМО. "Нямаме храни с ГМО, но го изнасяме с нашето селскостопанско производство. В другите страни хранят с него животните и ни го връщат с вноса", коментира той.

От БСК предлагат и да се изградят центрове за квалификация и консултантски услуги в областта на селскостопанското производството, както и държавата да допълни субсидиите към селското стопанство до размера на това, което се дава в останалите страни от ЕС.

Най-четени