Без такса "Управление на кредит" 03.02 | 11:08

Няма да има наказателни лихви при предсрочно погасяване на задължения

От Десислава Маданска

Таксата "Управление на кредит" ще бъде премахната. Това заяви председателят на финансовата комисия в парламента Йордан Цонев. По думите му отношенията между потребителите и банките ще бъдат регулирани, но без да се нарушават пазарните функции.

Цонев обясни, че част от разходите като такси ще се включват в лихвата и по този начин процедурата става по-прозрачна.

По думите му първото проблемно поле с ипотеките се решава чрез приетата наскоро Директива за ипотечния кредит, според която банките са длъжни да предоставят на кредитополучателите и двете възможности: ипотеката да удовлетворява банката при предсрочно изискуем кредит и да е ясно с какво отговаря длъжникът, информира bTV.

"Важното е, че кредитополучателят ще може да избира. Второ – ще му е ясно всичко, което следва по този договор, от първия до последния ден. Третото нещо, което е важно – ако той реши да смени банката или да погаси предсрочно кредита си, няма да дължи наказателни лихви. Това е изключително важно, тъй като до този момент това не беше предвидено", обясни Цонев.

Друг проблем, който трябва да бъде решен със закона, е определянето на така наречената плаваща лихва. Цонев обясни, че променливата част ще се определя на базата на общоприетите индекси и индикатори. На базата на методика, която банката предварително трябва да направи върху тези индекси и да предложи на клиента, през целия срок на договора тази променлива компонента не може да се изменя от банката.

Водещи

Най-четени