Берлин: И юанът, и доларът трябва да са с различна цена 08.10 | 14:18

Стойността на китайската и щатската валути е сред основните теми, разглеждани на срещите на Г20 и Г7 във Вашингтон

От Нели Минчева

 

Нито курсът на юана, нито този на долара отразяват „истинската им стойност“. Такова мнение изрази в петък говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, цитиран от АФП.

Изказването му се вписва в поредицата от коментари по темата „валутна война“, която е сред основните акценти в срещите на Г20 и Г7 във Вашингтон.

„Юанът би трябвало да се приближи към истинската си стойност“, е заявил говорителят по време на пресконференция в Берлин, повтаряйки по този начин вече изразената позиция по въпроса на Меркел.

„Но също така бихме могли да спорим и относно стойността на долара, след като (на американския пазар) бяха инжектирани огромни по размер средства“, е допълнено на пресконференцията. В германската позиция се подчертава „тенденциозното“ обезценяване на щатската валута.

В последните седмици редица държавни лидери дадоха изявления по темата „валутна политика“. Ръководителите на развитите и развиващите се страни се изправиха едни срещу други с взаимни обвинения, че полагат усилия да благоприятстват икономиките чрез контролиране на курсовете на своите национални валути, в ущърб на останалите държави по света.

Водещи

Най-четени