Индийският финансов министър: Световните икономически дисбаланси стават неконтролируеми 08.10 | 16:15

Индия се присъедини към изискванията на САЩ и ЕС от Китай

От Кристалина Илиева

Индия стана поредната държава, която се включи в призивите за удържане на валутната война. На среща по икономическите проблеми във Вашингтон финансовият министър на Индия Пранаб Мукхерджи предупреди, че дисбалансите в глобалната икономика стават неудържими, предаде АФП.

Индийският министър призова към международен консенсус като най-добрият начин за преодоляване на глобалните финансови проблеми.

„Огромното натрупване на резерви в някои страни и дефицит в други, както и масивният търговски излишък в някои и тежък търговски дефицит в други страни не могат да бъдат предпоставка за устойчив растеж“, заяви Мукхерджи.

Разкрития показаха, че Китай е натрупала най-големия резерв от чужда валута, в размер на 2.5 трилиона долара в края на юни тази година. САЩ и ЕС вече открито се обърнаха към Пекин с молба да бъде по-гъвкав и да остави юана под влиянието на свободния пазар с аргумента, че изкуствено евтината китайска валута е причина световният пазар да бъде наводнен от китайска продукция.

Индия, също като Китай, е голяма развиваща се икономика, но ръстът й не е зависим от промишлеността и рупията е сравнително гъвкава.



Водещи

Най-четени