Бизнес климатът в страната се подобрява, отчита властта 19.04 | 14:08

Т.нар. Индустрия 4.0 ще доведе до по-високопродуктивни работни места и ръст на заплатите, каза Караниколов

От iNews.bg

Бизнес климатът в страната се подобрява, като през март 2018 г. общият показател се повишава с 0.7 процентни пункта спрямо февруари 2018 г. Наблюдаваме тенденция все повече компании чуждестранни и български, които разширяват предприятията и производствата си. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на икономически форум под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов.

Караниколов изтъкна, че стабилното икономическо развитие и позитивната динамика в основните макроикономически показатели е основният фактор за отбелязаните забележителни успехи и на пазара на труда. По думите му разкриването на работни места и създаването на заетост в икономиката са довели до понижение на безработицата, ускоряване на растежа на производителността на труда, която по данни от Евростат е нараснала с 1.7% през 2017 година, както и нарастване на доходите в номинално и реално изражение с 11%. "Голяма част от новите работни места е генерирана в сектори с висока добавена стойност", допълни той.

Министър Караниколов посочи, че дигитализацията и цифровизацията, които навлизат в икономиката, са един от механизмите за запазване на възходящия тренд. Икономическият министър подчерта, че цифровата трансформация или т.нар. Индустрия 4.0 ще доведе до създаването на по-високопродуктивни работни места, по-високи заплати и по-добър стандарт. "За да се извлече максимална полза от цифровата трансформация и да се гарантира, че сме готови за тези промени, са необходими значителни инвестиции за преквалификация на работната сила в специалности, в които се генерират висока добавена стойност и са базирани на иновации и технологии, за да се стимулира промишленото производство, основано на тези технологии", завърши той.

На форума ще бъдат дискутирани пазара на труда в условията на криза на човешкия ресурс в България, иновациите в областта на привличане и задържане на кадри , както и цифровата икономика и умения на бъдещето.

Водещи

Най-четени