Бизнесът, а не държавата, ще подобрява икономическия климат 23.07 | 12:40

Това предложение отправи икономическият министър

От Кремена Бедерева

Оттук нататък предложенията за подобряване на икономическия климат ще идват от бизнеса, а не от държавата.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на заседание на Консултативния съвет за насърчаване на малките и средните предприятия към МИЕ, на което беше представен проектът за Национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия – 2014–2020 година.

Министърът отбеляза, че от години диалогът с бизнеса и с неправителствените организации бил нарушен, като заседание на този Консултативен съвет не е имало от три години. Той заяви, че приоритет на правителството е възстановяването на доверието и нормализирането на инвестиционния климат в страната.

В последните години малките и средните предприятия понесоха основните трудности от кризата, много хора останаха без работа, посочи министър Стойнев, цитиран от БТА.

По думите му причините за това са лош достъп до пазари, в това число на обществени поръчки, липса на достъп до финансиране, неефективни административни процедури, липса на защита от организации с монополно поведение. Правителството заяви готовност за незабавно прилагане на мерки за подобряване на икономическия климат.

Приета е програма за погасяване в рамките на три месеца на натрупаните към бизнеса задължения чрез актуализация на бюджета, припомни Стойнев. Той изрази опасения, че често тези предложения за подобряване на икономиката не виждали своята реализация и заяви, че за това администрацията също трябва да носи отговорност.

Министърът предложи на участниците в заседанието да се създаде конкретен механизъм с конкретни срокове и с оценка за въздействието на предлаганите законодателни инициативи. За изготвянето на такава оценка той поиска подкрепа и от страна на бизнеса.

Най-четени