Бизнесът иска наложените му ограничения да имат насрещни икономически мерки 28.10 | 15:00

Да съхраним здравето, но да пазим и икономиката, зоват от БСК

От iNews.bg

Нови ограничения върху дейността на бизнеса трябва задължително да са обвързани с адекватни икономически и социални мерки, се казва в позиция на БСК, предаде БГНЕС.

С тревога наблюдаваме нарастващия брой новодиагностицирани с COVID-19 лица в България и на територията на цяла Европа. Цялостното затваряне на икономиката през месеците март и април т.г. предизвика непозната досега по своя произход и обхват криза и породи необходимостта от безпрецедентни икономически и социални мерки.

Независимо от това, че понастоящем разполагаме с много повече информация за вируса, отколкото в началото на епидемията, а лекарите се справят все по-добре с методите за лечение, поради драстичния скок на новозаразени лица, ставаме свидетели на ново поетапно възстановяване на ограничителните мерки както в Европа, така и на територията на някои областни градове в България.

И, докато в началото на пандемията, водени от незнанието и предпазливостта, непропорционално рестриктивните мерки бяха донякъде разбираеми, сега бизнесът очаква премереност и предвидимост, дори и в условията на криза. Икономиката ни няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година.

В тази връзка, настояваме да се разработи прогнозен модел, обвързан с обективни условия, при настъпването на които могат да се прилагат определени ограничителни мерки. Всички ограничителни мерки следва да бъдат добре обосновани и пропорционални.

Положителен пример в тази посока са разработените сценарии в сферата на образованието при стартиране на учебната година (брой заразени ученици и брой училища, преминали към дистанционно обучение). Подобен модел позволява максимална степен на предвидимост на действията на изпълнителната власт и планиране на бизнес процесите, заявяват от БСК.

Ограничителните мерки следва да са обвързани със съответните икономически и социални мерки.

Обръщаме внимание, че първоначалният срок на мораториума върху кредитите за редица компании изтича на 31.12.2020 г. и се възобновяват задълженията на предприятията за тяхното обслужване. Последващо преустановяване на дейността на търговски обекти отново би поставило въпроса за невъзможност за изплащане на наеми и други режийни разходи, ще доведе и до увеличаване на забавените плащания и междуфирмерната задлъжнялост. Ако работодателите бъдат принудени да прибегнат до нови масови съкращения, социалният ефект ще е още по-дълбок, имайки предвид, че безработните лица, придобили право на парично обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на това право, ще получават единствено минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

Измерване на ефективността на мерките и тяхната регулярна преоценка в края на всеки двуседмичен период, по примера на редица европейски държави.

Апелираме за разумен преход през времена на изпитания. Да съхраним здравето си, но да пазим и икономиката си, призовават още от БСК.

Водещи

Най-четени