Бизнесът потвърди стабилността на банките у нас 18.06 | 15:01

БНБ може да гарантира стабилността на лева, смятат от стопанската камара

От Мина Стойчева

Представителите на Българската стопанска камара (БСК) смятат, че в последно време у нас умишлено се внушава идеята за финансовата нестабилност и това предизвиква паника в обществото. В обръщение към родните медии хората от бизнеса подчертават, че нестабилността на банковите институции у нас е невярна. "Категорично протестираме срещу зачестилите опити чрез фабрикуване на апокалиптични сценарии за предстоящ финансов колапс и хаос на страната и чрез директни атаки срещу отделни банки и икономически групи да се подкопае доверието в българските банки, да се насажда страх, да се подклажда паника”, коментират те.

По думите на представителите на БСК е неоснователно да се твърди, че финансовите институции у нас са неплатежоспособни. Според тях тиражираната невярна информация поставя под съмнение доверието в Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, както и в контролните и правоохранителните органи на държавата. В своето обръщение те заявяват: "Настояваме да се спрат всички акции за очерняне злепоставяне на банки, фирми и личности, за обругаване на институции, за подбуждане на зловредни скандали и раздор".

От БСК смятат, че Българската народна банка може да гарантира стабилността на лева, а надзорите и правоохранителни органи в държавата са способни да наложат върховенството на закона във финансовата сфера. Според тях стабилността на страната ни е заплашвана от разрушение заради "користни политически сметки, нечисти корпоративни интереси и лични кроежи".

Най-четени