Билетите за междуградските автобуси може да поскъпнат още 20.08 | 15:45

Причината е новото увеличение на цената на горивата

От Ралица Стоянова

При цена на горивата до 2,80 лв. за литър може да се наложи ново повишаване на цената на билетите за междуградските автобуси. Това заяви председателят на Асоциацията на автобусните превозвачи Ивайло Константинов пред БНР.

Билетите за маршрутните таксита би трябвало да струват около 2,50 лв., ако се изчисляват реално. Тъй като подобно увеличение би довело до критично намаляване на пътниците, се налага затваряне на линии. Цените на автобусните билети се повишиха последно, когато горивото струваше 2,60 лева за литър, обясни Константинов. 

"Всеки превозвач индивидуално преценява кога и по какъв начин да актуализира цените. Ако имаме поскъпване на горивото с 10% за последния период, то цената на билета до Бургас следва да бъде повишена с 5% и, ако сега тя е 30 лева, да стане 31,50 лева", добави той. 

За да се справят с високите цени на горивата, се налага сдружаване на малките фирми, предупреждава Пламен Бонев, собственик на компания  за маршрутни превози. 

Нормалният дял на горивото в цената на билетите е 30 на сто обясняват превозвачите. В момента у нас то определя повече от половината от цената. 

"Вдигнахме малко цените на билетите, но реално 60 – 70% от разходите на фирмите са само за горива. Не говорим за намаляване на печалбата, а за липса на каквато и да е печалба. Засега не смятаме да вдигаме цените на билетите, може би по-нататък. Осезаемо намаля пътникопотокът заради нелоялна конкуренция от страна на БДЖ, тъй като техните цени са по-ниски и ние ще се стремим да запазим сегашните цени доколкото е възможно". Това обясни зам.-председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи Галя Топалова, цитирана от Агенция "Фокус".

Цените на билетите за междуградските превози поскъпнаха от 1 август. "Средно между 4 и 7 на сто по-скъпо ще ни излиза пътуването с автобус в страната". Това обясни председателят на Национално сдружение на автобусните превозвачи Ивайло Константинов.