Близо 1/3 от българското сирене на пазара е с растителни мазнини 17.05 | 08:43

Стандартът за черешите се отнасят основно за производителите

От Деляна Петкова

Черешите тази година ще бъдат по стандарт, стана ясно вчера (16 май) след посещение на земеделският министър Найденов в Кюстендил. Стандартите ще бъдат за външния вид – форма, размер, както и за наличието на дръжки.

Тези стандарти обаче ще се отнасят основно за производителите, разкри в ефира на bTV Мирослав Найденов. Само за черешите по стандарт производителите ще получат субсидии.

Причината за толкова много стандарти в последните години е да се подобри качеството. В годините на прехода забравихме за качествените продукти и ежедневно слагаме всякакви продукти, водени от цената, коментира още той.

100 хил. лева ще бъде глобата за производителите на млечни продукти, които лъжат, че слагат мляко, а произвеждат с растителни мазнини. В момента на пазара има различни начини за заобикаляне на закона – например производителите изписват на етикетите "Бяло саламурено", но без сирене. Реално това е изпълнение на изискванията в закона, но това подвежда потребителите, заяви Найденов.

"Тъй като досегашните глоби не уплашиха производителите, те ще бъдат значително увеличени – от хиляда лева , ще станат до 100 хил. лева и може да се стигне дори затваряне на предприятието", категоричен беше министърът.

Горе-долу 1/3 от сиренето на пазара е било произведено с растителни мазнини (палмово масло), изчисли Найденов. "Това е само българското производство", допълни още той.

Водещи

Най-четени