Близо 13% е делът на лошите кредити у нас, продължаваме обаче и да спестяваме 13.10 | 14:05

Основната част от лошите кредити са с просрочия от над 90 дни

От Нели Минчева

Делът на лошите кредити в България достига 12,6% в края на второто тримесечие, показват данни на Българската народна банка (БНБ). Общата им сума възлиза на 9,26 млрд. лв.

Основната част от тях са кредити, просрочени над 90 дни. Спрямо второто тримесечие на миналата година растежът на кредити с такива просрочия е над два пъти.

От централната банка обаче успокояват, че преди кризата е достигнато ниво на капиталов излишък, заради което се наблюдава умерен спад на нивото на капиталова адекватност на банките - от 18,2% към март на 18% в края на полугодието.

Показателите, които характеризират ликвидността на банковата система, продължават да имат относително високи стойности, според анализа на БНБ за банковата система у нас.

Заради запазената склонност на домакинствата към спестяване основният източник на финансиране на дейността на банките остават депозитите. През второто тримесечие обаче размерът на привлечените средства на банките леко намалява (с 244 млн. лв., или 0,4%), но това се дължи на свиването на краткосрочното финансиране от кредитни институции (с 632 млн. лв., или 31%).

Само за едно тримесечие спестяванията на граждани и домакинства са се увеличили с 566 милиона лева (2%), но обемът им не е достатъчен, за да компенсира спада при останалите източници.

Водещи

Най-четени