Бобева за споразумението със САЩ: Ще намалим бюрокрацията 24.10 | 11:29

България ще печели от достъпа на наши продукти до американския пазар

От Филипа Тодева

Съгласни сме с това, че трябва да се намали бюрокрацията и нашето правителство предприема мерки в тази посока. Това заяви вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева на конференцията "Трансатлантическо икономическо сътрудничество за конкурентоспособност и растеж - перспективите пред България", която се организира от Американската търговска камара у нас.

"България ще спечели от премахването на митата и подобряването на достъпа на български продукти до американския пазар, особено на тези от селскостопанската и хранителната индустрии. Нетарифните мерки също ще подобрят достъпа на страната ни до американския пазар", отбеляза Бобева.

По бъдещото споразумение за инвестиции и търговия вицепремиерът заяви, че иновациите трябва да останат основната ни цел, както и производителността и растежът, приложимостта на европейското законодателство също трябва да се обсъжда в рамките на преговорите между САЩ и ЕС.

Сред другите ползи от споразумението вицепремиерът посочи, подобряването на достъпа до пазара за услуги и до обществените поръчки, както и добра защита на правата за интелектуалната собственост. "Това е важен въпрос за САЩ и ние доста сме направили в това отношение, въпреки че ни остава да извървим дълъг път", каза вицепремиерът.

Тя посочи, че по-добрата интеграция между пазарите на САЩ и Европа ще стимулира американските инвеститори в редица икономически сектори, включително и плановете им да инвестират в България.

Водещи

Най-четени