Борбата с нодуларния дерматит по кравите ни струвала 14.5 млн. лв. 09.09 | 13:06

Брюксел ни хвали за справянето със заразата, дава ни за пример на останалите в региона

От iNews.bg

Борбата с разпространилата се преди няколко месеца болест по животните заразен нодуларен дерматит е струвала на България 14.5 млн. лв. Парите са отишли както за ваксини за кравите, така и за обезщетения на собствениците, чийто добитък е бил умъртвен. Това обясни премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис.

От своя страна гостът от Брюксел заяви, че България се е справила много добре с овладяването на болестта. "Страна ви може да служи за пример за държавите от Югоизточна Европа за справяне с това заболяване. Благодаря на българските власти за изключително навременния и правилен подход, който възприеха", посочи еврокомисарят.

Към момента ситуацията у нас е напълно овладяна – не са регистрирани нови огнища. "За три месеца нашите служби се справиха отлично. В средата на април беше установено първото огнище, в края на юли приключихме ваксинацията в цялата страна", обясни още премиерът.

По време на срещата двамата се обединиха около позицията, че най- добрата мярка срещу разпространяването на опасни за хората и животните болести е превенцията. Министър-председателят уведоми еврокомисар Андриукайтис, че са изготвени законодателни промени, които ще повишат ефективността на провеждания контрол върху безопасността на храните. Изготвен е Закон за управление на хранителната верига, който предвижда увеличаването на капацитета на Българската агенция по безопасност на храните, а Центърът за оценка на риска ще мине на пряко подчинение на министъра на земеделието и храните.

Водещи

Най-четени