Борисов: Виждам възможност за диверсификация на газовите доставки 01.04 | 18:51

България и Грузия обсъждат транзит през Черно море на компресиран втечнен газ и търговия с електроенергия

От Филипа Тодева

За първи път след днешния разговор, виждам някаква възможност за реална диверсификация на доставка на газ. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с премиера на Грузия Ника Гилаури, цитиран от Агенция "Фокус". България и Грузия обсъждат транзит през Черно море на компресиран втечнен газ и търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и към Европа.

Борисов припомни, че през Босфора не могат да минават кораби с втечнен газ. "Ако Грузия има пристанище за втечнен газ и може да го доставя до България, ние активно ще поработим, за да изработим един меморандум за доставка на втечнен газ.

Това ще ни помогне много в преговорите ни за новите газови договори", коментира премиерът. Той е споделил с колегата си, че ние развиваме много добри отношения с Руската Федерация и не правим нещо, което е в ущърб на трети страни.

"Искаме да диверсифицираме доставките си за по-евтин газ. Ако те, на базата на нашите договори, свалят цените още, ще взимаме руски газ. Но ако продължат да държат високи цени, знаете какви са цените на други места, ще търсим алтернативи да си докараме газ от друго място", добави Борисов.

Според грузинския премиер Ника Гилаури проект за транзит на втечнен газ от Каспийско море и Азербайджан през Грузия, грузинските пристанища и българските пристанища Варна и Бургас, не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства.

Гилаури добави, че днешната среща ще даде нов стимул за икономически отношения между двете страни, защото е уверен, че политическите отношения вече са постигнали добро ниво.

Меморандум между България и Грузия за подкрепа на евроатлантическата интеграция беше подписан в рамките на посещението на премиера Бойко Борисов в Тбилиси. Стана ясно и че предстои тристранна среща, заедно с премиера на Турция Реджеп Таийп Ердоган. Тогава ще се обсъди продажбата на електроенергия и на Грузия, и на България.

Водещи

Най-четени