Борисов: Милионите от ВЕИ щяха да излязат от електромерите на българите 02.08 | 15:46

Премиерът очаква германски завод за коли у нас

От Ралица Стоянова

Германските инвеститори били недоволни от това, че България драстично е намалила цената на зелената енергия. "Българските граждани са ми по-мили и тези милиони евро, които можеха да излязат, но щяха да са от електромерите на българските граждани”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. д-р Ханс Хайнрих Дрифтман, информира Агенция "Фокус”.

Премиерът обясни, че ако Законът за ВЕИ (възстановяеми енергийни източници) не е бил променен, увеличението на цената на тока е щяло да стигне не 13%, а 40%.

Аз съм убеден, че в следващите една–две години някой голям германски завод за автомобили ще се изнесе в България, тъй като България е с най-ниските данъци в ЕС, стабилна политическа система и има добър инвестиционен климат, каза Борисов.

Часове преди да се види с премиера обаче Дрифтман се срещна с президента Росен Плевнелиев. След разговорите стана ясно, че германските бизнесмени са се оплакали от бизнес средата у нас. "Прекрасните рамкови условия са пометени от недобре премислени нормативни актове, приемани краткосрочно", коментира Дрифтман пред президента.

"Дългът към Siemens виси като воденичен камък в отношенията ни с Германия", заяви Борисов, визирайки 150-те млн. евро, които България дължи на фирмата за вагони за БДЖ. "Аз казах на Дрифтман, че ако не беше Siemens, германска компания, щяхме да им върнем влаковете и да приключим”.

Борисов е помолил Дрифтман да разговаря с представители на Siemens за това дали е възможно те да вземат "Товарни превози”. 

"Поставих въпроса да участват в приватизацията на "Товарни превози". Ще продължим в работни групи да обсъждаме тази тема”, обясни Борисов.

Водещи