Няма да има приватизация на "БДЖ-Товарни превози" до края на годината 24.07 | 10:55

Двама кандидати проучват възможностите за инвестиции, смята Симеон Ананиев

От Ралица Стоянова

До края на годината няма да се стигне да приватизация на "БДЖ-Товарни превози". Това прогнозира председателят на Асоциацията на железопътните превозвачи Симеон Ананиев пред "България он еър".

Има интерес от две чуждестранни компании, които вече са си наели консултанти. В момента те проучват възможностите за развитие в България, обясни Ананиев. Има и идея за обединяване в консорциум. Ние ще дадем идея да се даде възможност и на българските превозвачи да участват на пазара, добави Ананиев.

По думите му БДЖ предлага много ниски цени на превозите и следващият, който дойде, няма да може да превозва на тези цени.

Преди време прогнозата му беше, че сделката за покупка на компанията ще бъде на стойност 100 млн. лв. Сега очакванията му са, че тя ще се понижи.

В публичното пространство се тиражираха грешни съобщения от страна на мениджмънта на БДЖ и това е една от причините процедурата по приватизацията на БДЖ "Товарни превози" да бъде удължена. Едно от неправилните неща беше, че беше казано, че активите може да се променят след сключване на сделката. Това е лош сигнал за инвеститорите, заяви Ананиев.

Според него българската железница е привлекателна като стратегическо място и с опита и добре развитата мрежа, с която разполага. "Нашата железница може да бъде свързващо звено между Изтока и Запада”, каза още той, като допълни, че в момента БДЖ изостава с услугата, която предлага и заради това не стои добре на пазара.

Водещи

Най-четени