Брюксел доволен от въвеждането на директивите за единен пазар в ЕС 21.03 | 13:35

Гърция се нарежда сред отличниците

От Деляна Петкова

Според последния обзор на напредъка в областта на вътрешния пазар, изготвен от Европейската комисия, държавите-членки продължават, независимо от трудните условия, да транспонират успешно в националните си законодателства правилата относно вътрешния пазар.

Средно 0,9% от директивите за вътрешния пазар, чийто краен срок за въвеждане е изтекъл, понастоящем не са транспонирани в националното законодателство, като този показател е останал стабилен през последните шест месеца. Това означава, че държавите-членки се вместват в максимално допустимия дефицит от 1 %, определен от държавните и правителствените ръководители през 2007 г., макар и с незначителен резерв.

Преди година транспонирането на директивите отнемаше на държавите-членки средно 9 месеца допълнително след изтичането на крайния срок за транспониране. Вследствие на това Комисията призова всички държави-членки да обърнат внимание на необходимостта от намаляване на закъсненията при транспониране.

Понастоящем държавите-членки са успели да намалят средното закъснение при транспониране за ЕС до 5,8 месеца — съкращение от почти 40 %.

Що се отнася до прилагането на законодателството на ЕС, броят на нарушенията е намалял с 11% в сравнение с броя им преди шест месеца. Нарушенията продължават да са най-често в областите "данъчно облагане" и "околна среда".

Гърция, Португалия и Люксембург значително са съкратили изоставането си. Малта продължава да е с най-добрите резултати като цяло – само две директиви в областта на вътрешния пазар, които очакват транспониране.

Водещи