Българите избраха интернет за пазаруване 09.12 | 14:02

С 25% се е увеличил за година оборотът от продажби през мрежата

От Десислава Маданска

Пазаруването през интернет става все по-предпочитано, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). С 25% през октомври спрямо същия месец на миналата година се е увеличил оборотът в търговията на дребно чрез поръчки през интернет, пощата или телефона, съобщават от статистическата служба.

Повишение на годишна база се отчита още при търговията с дрехи, обувки и кожени изделия – с 26,6%, при битовата техника, мебели и други стоки за бита - с 10,7%. Увеличението при компютърната и комуникационна техника е с 9,2%, а при фармацевтичните и медицински стоки – с 8,8%.

Общото повишение при оборота в търговията на дребно на годишна база е с 6,9%, отчитат от НСИ.

През октомври спрямо предходния месец септември повишението е с 0,6%. Както на годишна база, така и на месечна най-много се е повишил оборотът при търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 21,6%. На второ място се нарежда компютърната и комуникационна техника – с 3%. Увеличението на оборота от продажбата на лекарства е с 2,7%, а при дрехите и обувките – с 1,7%. Такова е повишението и при битовата техника и мебелите.

От статистическия институт отчитат намаление в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, като понижението е с 1,3%. Спадът при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия е с 0,9%.

Водещи

Най-четени