България е изгубила 20% от населението си за 20 години, твърди експерт 02.12 | 12:12

Политизирането на еврофондовете е рисковано

От Елица Елефтерова

Собствените ресурси могат да създадат прираста и богатството на икономиката. Това заяви президентът на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос, който е на посещение в страната.  

Малос даде пример с фирма за мебели в Троян, която посетил. Малката компания има над 300 служители и работи с местна суровина. Имате човешки капитал и  материалната база за иновации, смята Анри Малос, който ще се срещне по-късно през деня с президента Росен Плевнелиев и с вицепремиера Даниела Бобева. 

Сред темите, върху които ще се концентрира по време на визитата си Малос, са т.нар. изтичане на мозъци и демографската криза. България е изгубила около 20% от  населението си през последните 20 години, посочи Малос.

Като друга  важна тема той открои реиндустриализацията, предложенията за създаване на работни места и отваряне на нови фирми. Третата тема, която ще отвори при визитата си Малос е икономическата и политическата ситуация в България.

Бизнесът има нужда от политика, която може да предвиди, има нужда от стабилност, прозрачност и борба срещу корупцията, коментира той.

На въпрос дали се използват достатъчно ефективно европейските средства за справяне с младежката безработица, Малос отговори, че фондовете би трябвало да са важни и успешни, защото са 7-8% от българския БВП и ако са използвани добре, може да се възобновят иновациите и заетостта на младите.

По думите му обаче има две основни бариери за доброто им използване - от  брюкселска перспектива има твърде много бюрокрация, а от местна  - използването на еврофондовете е прекалено политизирано и оттам идва рискът.

Във връзка с изказванията на британския премиер Дейвид Камерън, Малос заяви, че започва опасно движение в ЕС - всяка страна да става все по-егоистично настроена и да използва популистки тези. "

Няма никаква причина в Обединеното кралство да виждат опасност от голяма емиграция от България, коментира Малос и  добави, че емиграционният поток там е основно от Индия, Пакистан и Сирия. Когато си член на едно семейство, трябва да приемеш правилата му, категоричен беше Малос.

Водещи

Най-четени