България е сред печелившите от новата рамка на бюджета на ЕС 30.06 | 17:56

Най-много пари отиват за бедните страни, признават от ЕК

От iNews.bg

България ще бъде сред държавите, които ще извадят повече позитиви от предложенията на Европейската комисия (ЕК) за новата бюджетна рамка на общността. Това мнение изказа комисарят по въпросите на бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски.

Късно снощи той, заедно с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу представи идеите на Комисията за финансовите параметри за периода 2014 – 2020 година. Според предложенията ЕС ще разполага 1.025 трилиона евро под формата на задължения и 972.2 млрд. евро – плащания.

"Няма да разкрия голяма тайна като кажа, че най-голям дял като брутен вътрешен продукт (БВП) от плащанията в бюджета отиват за бедните държави като Литва, Латвия, Естония и България", коментира Левандовски. Той допълни, че бюджетът е много добре балансиран.

На този етап коментарите за новата бюджетна рамка обаче не са много. Председателят на Европейския парламент (ЕП) Йежи Бузек коментира, че предложението на Комисията е добра база за старт на преговорите.

iNews припомня, че европейските бюджети се приемат по предложение на ЕК, но съгласие за финансовите рамки трябва да бъде постигнато след консултации между Европейския парламент и Съвета на министрите.

Водещи

Най-четени