ЕК предложи 1.025 трилиона евро за следващия бюджетен период 30.06 | 09:38

Рамката е седемгодишна и обхваща периода 2014 – 2020 година

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) публикува своите предложения за бюджетната рамка на общността за периода 2014 – 2020 година. Според авторите на проекта бюджетът отговаря на визията "Инвестирай днес за ръст утре".

Публикуваното съобщение показва, че идеята на ЕК е през следващите седем години общността да разполага с 1.025 трилиона евро под формата на задължения и 972.2 млрд. евро – плащания.

Тези средства ще бъдат насочени основно към няколко приоритетни области – енергетика, транспорт и развитие на информационното общество, както и стабилизиране на единния пазар. Значително повече пари от други години се предвиждат за иновации и проучвания, които ще повишат конкурентоспособността на европейската икономика.

От ЕК обясняват още, че европейските фондове ще се насочат и към младите хора, живеещи в общността.

През минали години основно внимание се обръщаше на селското стопанство. Сега предложението на ЕК е бюджета за следващите години да бъде в размер на 371.7 млрд. евро. Тези пари обаче ще имат приоритет – развитие на зелено селско стопанство и модернизация на фермите.

Предложението на Комисията предизвика и реакции в Европейския парламент. Председателят Йежи Бузек окачестви идеите като "разумна отправна точка за преговорите". По негови думи следващата бюджетна рамка ще е сред най-важните за общността.

Водещи

Най-четени