България и още 9 страни скочиха срещу „Северен поток-2“ 27.11 | 13:01

Увеличаването на директните доставки на руски газ до Германия не са в интерес на Източна Европа, пише в писмо до ЕК

От Кристиан Костурков

Десет държави от ЕС, сред които и България, скочиха срещу разширяването на газопровода "Северен поток". Вчера от нашата страна, както и от Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, са изпратили общо писмо до Европейската комисия, в което се призовава за организиране на сериозен дебат на високо ниво и за проверка до каква степен проектът, известен като "Северен поток-2", отговаря на европейското законодателство и регулациите в общността, съобщава Reuters.

Според подписалите писмото правителства разширяването на газопровода и увеличаването на доставките на руски газ директно до Германия може да има сериозни последствия за Украйна, както и за някои от държавите в ЕС. "Запазването на транзитния маршрут през Украйна е от стратегическият интерес за Евросъюза като цяло и не само от гледна точка на сигурността на доставките на енергия, но също и за стабилността на региона на Източна Европа", пише още в документа.

Още преди няколко месеца от Европейската комисия заявиха, че ще следят стриктно дали изграждането на "Северен поток-2" ще става според изискванията на европейското законодателство. От Брюксел подчертаха и че сред приоритетите остава диверсификацията на доставките на източниците на газ за Европа, което обаче трябва да се случва със запазването на транзита през Украйна.

Водещи

Най-четени