България няма информация за замразяване на "Южен поток" 08.04 | 16:42

Няма логика да има "Северен поток", а другият проект да бъде спрян, смята Иван Айолов

От Георги Георгиев

За момента българските власти не разполагат с официална информация за замразяването на строителството на газопровода "Южен поток", каза зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айлов по време на Международния екологичен конгрес – Екологични и енергийни основи на устойчивото развитие.

По-рано през деня британският вестник Telegraph съобщи, че ЕС се готви да замрази завършването на газопровода. Това е първото сериозно действие, с което ЕС иска да накаже Кремъл за завземането на Крим.

В рамките на днешния ден (8 април) се очаква да има среща между част от акционерите в газопровода и енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер, както и между компаниите EDF и Eni, които стоят зад проекта, пише 3e-news.

"Не е логично да бъде изграден "Северен поток", а на бедните страни като нас да не ни бъде позволено да изградим "Южен поток", обясни още Айолов.

Според него трябва да бъде законодателно регламентирано понятието морски газопровод, а българи дават погрешна информация на Европейската комисия. Така за пореден път ние не се обединяваме върху една обща цел, добави Айолов,

Той припомни, че се все още се уточнява датата за срещата между българският енергиен министър Драгомир Стойнев и комисар Йотингер.

Водещи

Най-четени