България - остров на икономически оптимизъм 27.11 | 12:05

Българският бизнес остава бдителен към към заплахите, но и отворен за нови възможности

От iNews.bg

Въпреки че икономическото бъдеще на Европа не е много ясно, финансовите мениджъри у нас проявяват предпазлив оптимизъм. Това сочи изследване на консултантската компания Deloitte.

България е остров на икономически оптимизъм и позитивизъм, заяви Тодор Тодоров, директор "Финансово консултиране" в компанията, който представи проучването. Очакванията на 16,7% от финансовите директори у нас са много оптимистични, а на 50% - донякъде оптимистични, тоест общо над две трети от мениджърите считат финансовото бъдеще на компаниите си за светло.

Въпреки това те оценяват нивото на икономическа несигурност в Европа над нормалното (39%) и високо (33%).

Именно заради това апетитът за риск на мениджърите остава нисък, тоест те са предпазливи спрямо нови инвестиции (72% от анкетираните) и вземане на кредити.

Ръстът на приходите е основен приоритет за 50% от анкетираните мениджъри. Около 70% насочват усилията си към свиване на разходите. Новите инвестиции са движещата сила за 20% от анкетираните.

Приоритет за компаниите остава и подобряването на ефективността. Преструктурирането и промяната на бизнес модела също идват на дневен ред.

28% от компаниите очакват да привлекат повече средства през следващата година, 56% считат, че новите парични постъпления ще се запази на нивата от тази година.

Способността на фирмите да обслужват финансовите си задължения нараства. Не малка част от тях са склонни да вземат кредит, когато имат предвид печеливш проект. Лихвените проценти в момента са ниски като не се очаква те да се покачат през следващата година, посочи председателят на Deloitte България Васко Райчев.

Според него българският бизнес остава бдителен към заплахите, но и отворен за нови възможности. "На хоризонта обаче все още го няма слънцето", каза в заключение Райчев.

Водещи

Най-четени