Европа няма да тръгне напред догодина. Родните бизнесмени са спокойни 20.11 | 13:05

Проучване на БТПП показва умерен оптимизъм в прогнозите на бизнеса за 2013 г.

От iNews.bg

Бизнес климатът в ЕС ще остане на исторически минимум и догодина. Въпреки че икономическото положение в Европа няма да е розово през 2013 г., родните фирми са оптимисти в прогнозите си. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), представено от председателя ѝ Цветан Симеонов днес.

Оптимизмът на родния бизнес тази година е по-умерен, отколкото е бил миналата. Близо 40% от българските компании прогнозират, че бизнес климатът догодина ще се подобри, 23,5% смятат, че ще се влоши, а 37% - че ще остане същия като тази година. Същевременно очакванията на основните ни европейски партньори не са много високи, което значи, че тласъкът на икономиката ни няма да дойде от ЕС, а от трети страни, каза Симеонов.

Що се отнася до очакванията от приходи от продажби се нареждаме на седмо място в ЕС. 40% от българските фирми очакват приходите им да се увеличат, 16% - да намалеят, а 44% посочват, че ще останат като тазгодишните.

С увеличението на минималната работна заплата догодина заетостта ще намалее - това е доказано през годините, каза председателят на БТПП. Въпреки това само 14,7% от българските фирми очакват намаляване на заетостта, 18% прогнозират увеличаване, а според 67,2% тя ще остане същата.

Прогнозите на фирмите не са мрачни, защото някои от тях разчитат на увеличаване на заетостта чрез европейските програми, а парите за тях догодина ще са повече, обясни Симеонов.

Що се отнася до инвестициите, 47,9% от компаниите считат, че нивото им догодина ще остане същото като тази година, 28% прогнозират увеличаване, а 24% - намаляване.

Европа няма да тръгне напред през следващата година, затова трябва да търсим други пазари като Арабския свят, Индия, Китай, а защо не и Япония, каза Симеонов. Турските фирми показват оптимизъм в изследването, а това е добре за нас, тъй като техният брой у нас се увеличава, посочи още той.

Спадът на оптимизма на бизнеса в сравнение с миналата година се дължи и на факта, че проучването от 2011 г. е правено, преди да започнат проблемите в Гърция. Според Симеонов прогнозите от изследването, което се провежда за 14-та година, се сбъдват, защото "бизнесмените държат ръка на пулса на икономиката”.

Водещи

Най-четени