България подкрепя таван върху директните плащания за селско стопанство 25.11 | 13:41

Страната ни не харесва някои екологични предложения по ОСП

От Ивайло Ачев

България застава зад въвеждането на таван на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП), заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на кръгла маса за ОСП в Пловдив, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Според Найденов таван на плащанията ще доведе до по-справедливо разпределение на субсидиите. Страната ни подкрепя също и въвеждането на понятието "активни фермери", към които да бъдат насочени средствата за подпомагане, а също така и равния старт между страните-членки при разпределяне на субсидиите.

Сред промените, които България категорично не подкрепя, са поисканото от някой страни-членки намаляване на средствата за земеделие от общия бюджет на ЕС. Страната ни застава против и срещу "Озеленяването на ОСП" при което 30% от пакета с евросредствата трябва да отидат за екопроекти. Причината е, че това би наложило и смяна на отглежданите култури.

За пореден път Мирослав Найденов призова за публично обсъждане от страна на фермерите на промените в ОСП, както и какво влияние биха оказали върху земеделието в България.

Водещи

Най-четени